Kako pronaći katastarsku parcelu- GeoMapa

 

Napomena: Ako već ynate broj parcele i želite da pronadjete katastarsku parcelu na web stranici katastra kliknite OVDE.

Podeliću sa vama jedan trik, koji vam može biti koristan na više načina.

Radi se pronalaženju katastraske parcele pomoću GeoMape Srbije.

Lociranje parcela na ovaj način vam može biti od koristi u sledećim situacijama:

  • Da locirate parcelu i otkrijete katastarski broj na osnovu slika oglasa (ako ne znate katastarski broj)
  • Da se informišete o objektima izgradjenim oko vaše potencijalne parcele

 

Kako saznati katastarski broj pomoću GeoMape

Ovo je lakši primer pretrage jer slika oglasa predstavlja satelitski prikaz. Ukoliko na oglasu koji ste našli ne postoji takva slika, već slika placa i okruženja, nastavite da čitate.

Za ovaj poduhvat će vam biti potrebno manje ili više strpljenja, i malo detektivskih sposobnosti. Uzela sam oglas za jednu parcelu u Novom Sadu kao primer i pokazaću vam kako sam saznala katastarski broj, na osnovu slika sa oglasa, pošto mi agenti nisu želeli dati katastarski broj.

Sakupite sve moguće informacije sa oglasa, deo grada, ulicu (ako je navedena) i slično. Otvorite i pažljivo sagledajte sve slike oglasa.

 

alt="geomapa_plac_primer"
Primer slike parcele sa oglasa

 

Zatim otvorite Google Maps kako biste sa sigurnošću utvrdili gde se parcela nalazi pre nego što pristupite GeoMapi Srbije. U Google Maps odaberite satelitski prikaz i u pretragu unesite deo grada naznačen u oglasima, gde se parcela nalazi. Jednostavnije je ako imate navedenu ulicu. Ako ne znate ulicu, već samo deo grada, polako počnite da pregledate satelitski prikaz iz ptičije perspektive, uporedjujući ga sa slikom oglasa, dok ne prepoznate lokaciju. Napominjem da ukoliko se radi o gusto naseljenom delu grada, ili jako velikom području, ova metoda možda i neće biti moguća. Medjutim, polazim od pretpostavke da se većina slobodnih parcela nalazi u prigradskim naseljima, tako da ovo ipak nije nemoguće (uspela sam pronaći baš svaku koja me je interesovala).

 

alt="google_mapa_trazenje_placa"
Ukucajte deo grada, odaberite satelitski prikaz u donjem levom uglu

 

Kada locirate plac na GoogleMaps otvorite sajt GeoSrbija.

Unesite ulicu ili tačan deo grada (koje ste utvrdili pomoću GoogleMaps) u polje za pretragu.

 

alt="geo_srbija_pretraga_parcela"
Unesite ulicu ili deo grada u polje za pretragu i locirajte parcelu na osnovu slika

 

Zatim kliknite na polje CADASTER i označite “Katastarske parcele”. I dobićete na prvi pogled jedan haos, medjutim uz malo koncentracije uspećete da locirate parcelu i katastarski broj. U ovom primeru se čini da je to parcela označena crvenom bojom. Kada kliknete na broj parcele, izaći će vam neke osnovne informacije o ovoj parceli. Kako biste saznali sve ostale važne informacije, poput namene placa, vlasničkih udela i slično, potrebno je da pristupite katastru Srbije i unesete nadjeni broj. Više o tome pročitajte OVDE.

 

alt="geo_srbija_katastarske_parcele_pretraga"
Kliknite na CADASTER i označite polje “Katastarske parcele” a zatim locirajte traženi plac

 

Na ovaj način ćete moći da proverite i objekte koji se nalaze u okolini željenog placa. Potrebno je samo da unesete te katastarske brojeve u katastar nepokretnosti i videćete da li su objekti u okolini legalizovani ili ne i na kakvom su zemljištu izgradjeni. Ovo se možda ne čini relevantno, ali u donošenju konačne odluke o kupovini će vam sigurno značiti.

Ovo je bio lakši način lociranja parcele, jer je u oglasu prikazana slika satelitskog prikaza.

 

Teži primer pretrage

Šta ako nemate satelitski prikaz, već obične fotografije poput ove?

 

alt="kuca_plac_novisad"
Primer slike sa oglasa bez satelitskog prikaza

 

Kao i u prethodnom slučaju, prvo otvorite GoogleMaps i ukucajte deo grada naveden u oglasima (ako imate ulicu pretraga je jednostavnija). Ukoliko područje nije veliko i gusto naseljeno ne biste trebali imati problema. Zatim kliknite na žutog čikicu u donjem desnom uglu. Pojaviće vam se plave linije koje predstavljaju ulice, tj ulični pregled a klik na bilo koji deo plave linije će vam omogućiti da se spustite u samu ulicu.

 

 

Potrebno je da se naoružate strpljenjem, krećete kroz ulice u delu grada gde se plac nalazi i obratite pažnju na krajolik, dok konačno ne prepoznate kuće i ulicu, a zatim i parcelu prikazanu na slikama iz oglasa. Kao što vidite, uspela sam da nadjem plac sa oglasa. Nakon toga možete pristupiti sajtu geoSrbija i pratiti ostatak postupka(gore objašnjeno) kako biste saznali katastarski broj parcele.

 

alt="google_mapa_srbija_plac_street_view"
Krećite se ulicama dok ne prepoznate objekte sa slika na oglasima

 

Nadam se da i vi imate snalažljivog i upornog detektiva u sebi i da će vam ovo uputstvo biti korisno.

Ukoliko ste pažljivo čitali do kraja, hvala vam!

T.