Uredjenje enterijera

Serijski ubica biljki? Ne više

Obožavam biljke. Zapravo, toliko ih volim, da ih preteranom negom ubijem. Ni sama ne znam koliko sam do sada imala orhideja i raznih drugih biljaka, i nažalost nisu preživele moju preteranu negu.

Stoga sam odlučila da se okrenem nezahtevnim biljkama, kojima je gotovo nemoguće naškoditi.

  • ZZ biljka

Najbolja biljka na svetu koja zahteva izuzetno malo nege je Zamija iliti ZZ biljka,  Zamioculcas Zamiifolia. Zamiji ne treba mnogo vode, voli tesnu saksiju, i senovite ćoškove. Cena je vrlo pristupačna, oko 1500,oo RSD. Grane se lako presadjuju i stvaraju lukovice ispod zemlje, koje vas odjednom iznenade sa novim izdancima. Preporučujem da saksiju sa biljkom stavite u atraktivnu, visoku podnu saksiju, kako bi postigli efektan izgled visoke biljke. Ova biljka je otrovna ako se pojede, pa pripazite na decu i pse.

 

  • Sanseverija

Trenutno nemam sanseveriju, ali je ima moja majka kojoj takodje jedino uspevaju plastične biljke. Drugi nazivi su joj i indijsko pero, sabljica, svekrvin jezik. Sansevieria (lat.) je biljka koja će vam oprostiti zanemarivanje. Ne treba je zalivati izmedju listova, jer koren može da istruli. Neguje se slično kao Zamija. Ova biljka je izuzetno zdrava jer pročišćava vazduh u prostoriji.

 

  • Sukulente

Ove mesnate biljke zaista ne traže mnogo. Najpopularnija je čuvarkuća, a u narodu se veruje da ima čak i lekovita svojstva. Veoma su raznovrsne i odlično izgledaju na policama sa knjigama, na sredini stola, posadjene grupno ili individualno. One vole svetlo, i malo vode. Sobne sukulente su uglavnom male.

Još saveta o izboru ovakvih biljki stiže!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *